
ما آمدهایم مثل طوفان باشیم/ هر چند که تشنهایم، باران باشیم
تا حرف خدا را به زمین نگذارند/ ما آمدهایم رحل قرآن باشیم
به حول و قوۀ الهی، وبگاه تحلیلی قرآنیان با مدیریت شهریار شریعت از چهارم آذرماه 1393 فعالیت خود را آغاز کرده است. هدف این وبگاه جبران بخشی از مهجوریت معارف قرآن کریم است و راهکار اصلیاش «روشنگری دربارۀ لزوم تدبر در قرآن کریم توسط عموم مردم»، «تبیین اصول فهم قرآن» و «معرفی مراجع دینی قرآنمحور» است.
ضمناً با توجه به برداشتهای مختلفی که ممکن است از نام این وبگاه شود در ادامه، تعریف مختصری از قرآنیان و عقاید این وبگاه داده شده است.
قرآنیان چه کسانی هستند؟
قرآنیان اصطلاحاً به کسانی گفته میشود که قرآن را به عنوان تنها منبع دین یا منبع اصلی دین میشناسند. به عبارت دیگر، قرآنیان به دو دسته تقسیم میشوند؛ دستۀ اول کسانی هستند که روایات را قبول نمیکنند و دستۀ دوم کسانی هستند که روایات را میپذیرند اما منبع اصلی را قرآن میدانند بنابراین روایات را ابتدا به قرآن عرضه میکنند و روایات خلاف قرآن (روایات جعلی) را نمیپذیرند.
ما کدام دسته هستیم؟
وبگاه قرآنیان مروج دستۀ دوم قرآنیان است زیرا با اینکه قرآن کامل و جامع است اما همۀ معارف قرآن فقط معنای ظاهری آن نیست بلکه قرآن، بطونی دارد که فقط پیامبر(ص) و ائمه(ع) به بالاترین مرتبۀ بطن قرآن دسترسی دارند. مثلاً از ظاهر قرآن میتوان فهمید که نمازهای یومیه واجب است اما نمیتوان فهمید که نماز صبح چند رکعت است همانطور که نمیتوان معنای حروف مقطعه را از ظاهر قرآن فهمید، بنابراین ما مسلماً به روایات نیازمندیم.
دستۀ اول قرآنیان همانطور که گفته شد حجیت روایت را قبول ندارند، اولین نفر از این گروه را میتوان عمر بن خطاب دانست که قول «حسبنا کتابالله» او مشهور است، البته عمر نه تنها منکر حجیت روایت بود بلکه در واقع منکر ولایت امام زمان خود یعنی امام علی(ع) نیز بود. همچنین افرادی مانند احمد صبحی منصور نیز از معاصران این جریان هستند. در هر صورت وبگاه قرآنیان، عقاید خاص این جریان را قبول ندارد.